Hvad er Saunagus?

Saunagus, en traditionel skandinavisk praksis, løfter saunaoplevelsen gennem brugen af æteriske olier og en rituel tilgang til damp og varme. Denne gamle metode fremmer ikke kun afslapning, men tilbyder også en række sundhedsmæssige fordele. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i, hvad Saunagus er, hvordan det fungerer, og de mange fordele det giver.

Om saunagus

Saunagus, også kendt som sauna aufguss , kombinerer brugen af æteriske olier med den traditionelle saunaoplevelse. Under en Saunagus-session hælder en trænet sauna-mester, kendt som en "Gusmester," vand blandet med æteriske olier over varme sten for at skabe en duftende damp. Gusmesteren bruger derefter et håndklæde eller en vifte til at dirigere dampen mod deltagerne, hvilket øger intensiteten af varmen og fordeler dampene.

Processen ved Saunagus

  1. Forberedelse: Saunagus begynder med, at deltagerne går ind i saunaen og finder et behageligt sted. Gusmesteren forklarer processen, og de æteriske olier, der vil blive brugt. Gusmesteren vil ofte guide igennem oplevelsen vha. vejrtrækningsøvelser.

  2. Infusion: Gusmesteren hælder vand-olie-blandingen på de varme sten, hvilket frigiver damp infuseret med terapeutiske dufte fra essentielle olier.

  3. Vifting: Ved hjælp af et håndklæde eller en vifte dirigerer gusmesteren dampen mod deltagerne, hvilket øger varmeintensiteten og sikrer en jævn fordeling af den aromatiske damp.

  4. Afkøling: Efter en periode med intens varme opfordres deltagerne til at køle ned ved at træde ud af saunaen eller tage et koldt brusebad eller et isbad. Denne cyklus gentages flere gange - oftest tre eller fire gange.

Book Saunagus session

Sundhedsmæssige Fordele ved Saunagus

  1. Dyb Afslapning: Kombinationen af varme, damp og æteriske olier under Saunagus fremmer dyb afslapning, reducerer stress og angst. Den rytmiske vifting og de beroligende dufte skaber et meditativt miljø, der tillader sindet at slappe af.

  2. Afgiftning: At svede i en sauna hjælper kroppen med at eliminere toksiner. Den ekstra damp fra Saunagus intensiverer denne effekt og fremmer en mere grundig afgiftningsproces.

  3. Forbedret Cirkulation: Varmen fra saunaen får blodkarrene til at udvide sig, hvilket forbedrer cirkulationen. Denne øgede blodgennemstrømning leverer mere ilt og næringsstoffer til vævene og reducerer inflammation.

  4. Respiratoriske Fordele: Indånding af æteriske olier kan have terapeutiske effekter på åndedrætssystemet. Olier som eukalyptus og pebermynte kan hjælpe med at rense næsepassagerne og forbedre vejrtrækningen.

  5. Styrket Immunsystem: Regelmæssig brug af sauna er blevet forbundet med et stærkere immunsystem. Kroppens reaktion på varmen efterligner en mild feber, hvilket kan øge produktionen af hvide blodlegemer og forbedre den samlede immunfunktion.

Book Saunagus session

Populære Æteriske Olier i Saunagus

  1. Lavendel: Lavendelolie er berømt for sine beroligende og afslappende effekter, hvilket gør den perfekt til afslapning og stressreduktion.

  2. Citrusolier (Appelsin, Citron, Grapefrugt): Disse olier er opløftende og energigivende, hvilket giver et boost i humør og mental klarhed.

  3. Pebermynte: Pebermynteolie stimulerer sanserne og kan hjælpe med at forbedre koncentration og fokus. Den har også kølende og forfriskende egenskaber.

  4. Eukalyptus: Kendt for sine slimløsende egenskaber, hjælper eukalyptusolie med at rense luftvejene og er særligt gavnlig i forkølelses- og influenzasæsonen.

Jeg bruger æteriske olier fra Urtegaarden i mine saunagus, der er 100% naturlige æteriske og rene planteolier uden tilsætningsstoffer.

Tips til en Sikker Saunagus Oplevelse

  • Drik vand: Drik rigeligt med vand før, under og efter sessionen for at forhindre dehydrering. Husk elektrolytter, der indeholder sukker og salt.

  • Lyt til Din Krop: Hvis du føler dig svimmel, ør eller utilpas, træd ud af saunaen og køl ned.

  • Køl Ordentligt Ned: Tag dig tid til at køle ned mellem sessionerne for at lade din krop komme sig ved isbad eller kold bruser.

Konklusion

Saunagus tilbyder en unik og forbedret saunaoplevelse, der kombinerer fordelene ved traditionel sauna med de terapeutiske effekter af æteriske olier. Uanset om du søger afslapning, afgiftning eller at forbedre din generelle sundhed, kan det at inkorporere Saunagus i din wellness-rutine være en givende og forfriskende praksis.

Book Saunagus session

Previous
Previous

Guide til Wim Hof Breathwork

Next
Next

Fordele ved Mindfulness